O pivu

Na zdraví! Pojďte do zámeckého sklepa na pivo! 24. června v 17:00 pro vás otevřeme novou výstavu o vaření a pití piva v minulosti i dnes. Provede vás historií a ukáže i to, jak se pivo vaří v současnosti. Točit se bude pivo Ohrada z Vísek.

Víte, jak se jmenovala sumerská bohyně piva? A proč se dřív do piva přidávala svěcená voda a vápenec? A kde se na Blanensku vařilo v roce 1900 piva nejvíc? (Nebyla to Černá Hora.)

Do konce října pro vás otevíráme ve sklepení hospůdku s jedinečnou atmosférou. I to pivo se tam při otevření bude točit, ale hlavně se toho spoustu dozvíte. Historie vás zavede do dávné minulosti, do prvního pivovaru na světě i do minulosti bližší, kdy bylo na Blanensku pivovarů víc než dvacet. Ovšem nezdržíme se jen v minulosti - druhá část výstavy se zaměřuje na vaření a pití piva. Zjistíte, jak se dělá slad a co je to přesně rmutování. Popis druhů piv přiblíží, čím se liší ležák od ale a co je to stout a bock.

Dobré pivo má hasit žízeň a scházející vlhkost v těle nahrazovati, i poněkud má sytiti, nikoli však nadýmati nebo zácpu způsobiti i umdlené tělo posilovati, moč k poměru k požitku i s krupicí vyměšovati, aby se předcházelo tvoření kamene, stolici podporovati a žaludek zahřívati a ne jako mnohá piva chladiti. Komu by tyto vlastnosti piva měly škoditi, ten ať raději zůstane při vodě.
Kdo tohle řekl se také dozvíte na výstavě.
Těšíme se na vás!
 

Zpět na výpis